Pozdrav šumi

...Ja volim miris tvojih cvjetova, I šuštanje lišća na granama.
O, kako volim tvoje hladne izvore,I mahovinu, i bilje i košute.
Volim te kao majku, šumo. Tebe i tvoje ptice

Dragutin Tadijanović

Tokom cijele godine nudimo zamrznute i suhe šumske gljive dok u sezoni branja i otkupa u ponudi imamo i svježe gljive".

 

  • svježi, zamrznuti i suhi vrganj 
  • svježa i zamrznuta lisičarka
  • crna truba
  • prosenjak
  • puze 
 
Vrganji, (Boletus edulis)
    Značajka ove najpopularnije gljive naših krajeva je fantastičan okus i miris. Mogu narasti do 25cm visine sa istim promjerom klobuka. Prilikom otkupa gljiva vrganje klasiramo na klase. Prva klasa su vrganji visine do cca 10cm,s donje strane klobuka bijele do svjetložućkaste boje, čvrste konzistencije bez većih oštećenja stapke i klobuka. Druga klasa su vrganji visine preko 10cm, s donje strane klobuka od svjetlo žute do zagasito žute boje, mogu imati oštećenja. Berači ih nalaze u šumama od kraja svibnja do početka studenog. Beru se isključivo u košare nikako u najlonske vrećice.
 
Lisičarke,Lisičke,Lisičice (Cantharellus cibarius)
  Visine 3-10 cm, klobuk u sredini ulegnut. Žućkaste boje, ugodnog mirisa okus odličan. Nalazimo je od kraja svibnja do početka srpnja nakon kišnih dana. Također se pojavljuje u našim šumama ponekad u drugoj polovici kolovoza pa do prvih hladnih dana. Raste u grupama u bukovim šumama. Prilikom otkupa lisičarka se ne klasira no mora biti dobro očišćena od zemlje i lišća.
 
Crna truba,Mrtvačka truba (Cantharellus cornucopioides)
    Visine do 10 cm, crne boje a mlađi primjerci su nešto svjetlije boje. Nalazimo je tijekom rujna i listopada u velikim grupama. Prilikom otkupa gljiva mora biti cijela (ne slomljena) dobro očišćena od zemlje i lišća.
 
Prosenjak,Ježek
    Ova gljiva je vrlo specifičnog izgleda zbog nepravilnog oblika, baršunaste površine i iglica s donje strane klobuka po čemu je prozvana u narodu Ježek. Veličine je 3-15 cm bijele do prljavo žućkaste boje. Prilikom otkupa gljiva mora biti visoko podrezana ispod klobuka što znači da se otkupljuju samo klobuci bez stapke.